Je kunt op Curaçao gewoonweg heerlijk eten. Er zijn geweldige restaurants, maar ook het eten langs de weg is veelal zeer goed. De invloed van de Spaanse overheersers, de Venezolaanse en Indonesische contractarbeiders, de Nederlandse kooplieden en de Portugese Joden kom je stuk voor stuk tegen op de Curaçaose menukaart. De lokale keuken is rijk aan de meest heerlijke stoofschotels. Ontdek hier de vele culinaire mogelijkheden.
HOPI DUSHI ETEN
Avontuurlijke fijnproevers proberen de authentieke en lokale gerechten. Ga bijvoorbeeld lunchen bij de Marshe Bieu: de oude markt in het centrum van Willemstad. Of naar Jaanchies op Westpunt, met een ‘sprekende menukaart’ en suikerdiefjes (vogeltjes) die uit de hand eten.
MARKT IN BARBER
Voor het beleven van wat echte authentieke couleur locale ga je op zondagochtend naar de markt in het plaatsje Barber. Je kunt hier lokaal lekkers kopen, zoals bonenkoekjes en rozijnenbrood, maar ook een hele maaltijd bestellen die wordt klaargemaakt op geïmproviseerde kooktoestellen. Lekker zijn hier de sopi di piska (vissoep) en verse pika (een pikant ui/pepermengsel).
DE SNÈK
Als je rondrijdt op Curaçao kom je langs de weg om de haverklap kleine barretjes tegen, veelal met stoeltjes buiten, waar locals bij elkaar staan te eten en te drinken. Dit zijn de bekende lokale Snèks. Je kunt hier terecht voor koffie, Amstel Bright, andere drankjes en lokale lekkernijen zoals pastechis (hartige pasteitjes) of galiña smor (stoofvlees), vaak voor heel weinig geld.
HIP EN LEKKER
Voor typisch Curaçaose gerechten, ga je naar Kome, Papiaments voor ‘Eet’. In dit restaurant, gevestigd in de historische wijk Pietermaai, eet je de favorieten van de chef: zelfgemaakte worst, smakelijke sandwiches, curry’s, stoofpotjes of totaal verrassende nieuwe recepten gemaakt met wereldse kooktechnieken. De ideale weekend brunch spot is het farm-to-table restaurant Hofi Cas Cora. Hier worden heerlijke seizoensgebonden gerechten geserveerd, waarvan de meeste ingrediënten vers uit eigen achtertuin komen. Toe aan een fancy eetplek? Bij het chique Mood Beach geniet je in Afrikaanse stijl van perfecte service, smaakvolle gerechten en mooie cocktails.
VOETJES IN HET ZAND
De stijlvolle strandtent Karakter bij het Coral Estate Resort ligt ietwat verborgen, maar wie zoekt, zal vinden. Hier word je beloond met een heel fijn plekje aan de azuurblauwe zee. Het alom bekende en geprezen Zanzibar ligt aan het strand van Jan Thiel en biedt, met haar jarenlange ervaring, heerlijk eten en geweldige happy hours.
TRUK’I PAN
De Truk’i Pan is een mobiele kraam waar de locals meestal na het uitgaan nog even wat te eten halen. Deze bekende foodtrucks serveren de meest fantastische lokale gerechten. Denk aan broodjes lomito (ossenhaas) of lomito met patat. De meest culinaire tentjes kunnen soms zelfs niet op tegen een goede nachtelijke hap bij de Truk’i Pan.
PROEF HET ÉCHTE CURAҪAO
Blue Curaçao is ongetwijfeld een van de beroemdste likeuren ter wereld die is ontstaan op Curaçao en nog altijd hier wordt gemaakt. In de distilleerderij in Landhuis Chobolobo wordt de likeur geproduceerd volgens het originele recept, wat sinds 1896 ongewijzigd is. Het is gebaseerd op de etherische oliën van de Laraha schil; de ‘mislukte’ Valencia sinaasappel die in de 15de eeuw door de Spanjaarden was meegenomen naar Curaçao. In het hart van Otrobanda vind je de Netto Bar, een lokaal barretje dat in 1954 zijn deuren opende en beroemd is om de speciale groene rum: Ròm Bèrde. Proef ook de klassieke Awa di Lamunchi, een verfrissend drankje op basis van limoen dat het uitstekend doet als verkoeling op warme dagen.