Town Hall-City Hall

Bij een Caribisch eiland denkt men direct aan paradijselijke stranden en een prachtig klimaat. Dat je op Aruba ook de nodige cultuur kunt snuiven is voor velen niet bekend. Het eiland is klein maar geeft met haar intieme musea een zeer goed beeld van Aruba’s vaderlandse geschiedenis, de oude culturen en het rijke koloniale verleden.

Maar ook moderne kunstliefhebbers kunnen genieten van de vele galeries die het ‘One Happpy Island rijk is. Arubaanse kunstenaars zijn zich namelijk sterk bewust van hun geschiedenis en hun wortels, maar worden ook beïnvloed door het heden en de kosmopolitische sfeer op het eiland. Het heden en verleden vloeien moeiteloos in elkaar over, niet alleen in de schilderkunst, maar ook in de dans, muziek en de literatuur.

Hieronder vind je enkele culturele highlights, die je absoluut niet mag missen wanneer je op Aruba bent:

Historisch museum

Om een goed beeld te krijgen van de Arubaans geschiedenis mag een bezoekje aan het Historisch museum niet ontbreken. Het museum is gehuisvest in Fort Zoutman, een oude Nederlandse fort in Oranjestad. Het is een intiem museum waar het volledige verhaal van Aruba wordt verteld, vanaf de Indiaanse bewoners tot en met de Spaanse en de Nederlandse koloniale periode.

 
   

Archeologisch museum

Het Archeologisch museum (Museo Arqueologico Arubano) geeft het verhaal van het Indiaanse verleden van Aruba weer. Je vindt er veel tastbare voorwerpen uit die tijd, die bewaard zijn gebleven, zoals keramiek en stenen werktuigen. Het Indianenskelet, wat een paar duizend jaar oud is, geldt als het absolute topstuk van het museum.

 
   

Aruba Aloë museum

Aruba is al sinds de 19e eeuw bezaaid met aloëplanten die destijds ook een belangrijke rol in de lokale economie speelde. Tegenwoordig is er veel belangstelling voor de plant en haar helende werking. Het museum en bijbehorende fabriek behoren dan ook tot populaire trekpleisters van het eiland. Hier zie je hoe uit de bladeren van de aloëplanten heldere gel geperst wordt die vervolgens in allerlei middelen verwerkt wordt.

 
   

Galeries

Aruba telt ook de nodige galeries voor liefhebbers van bijvoorbeeld beeldende kunst. Naast onafhankelijke galerijen vind je ook tentoonstellingen en galerijen in hotel resorts, overheidsgebouwen en banken. Naast schilderkunst is ook de tekenkunst, glaskunst, beeldhouwkunst, sculptuur, fotografie, keramiek, textiel en de multimediale kunst ruim vertegenwoordigd op Aruba.

 

 

Mis niets en schrijf je hier in op onze nieuwsbrief!