Bizon of buffel?

Ontdek meer over dit magische dier in Montana

In 2016 werd de bizon officieel benoemd tot het nationale zoogdier van de Verenigde Staten vanwege zijn vertegenwoordiging van eenheid, veerkracht en belang voor Native Americans. Tot op de dag van vandaag blijft de bizon een belangrijk dier voor stammen in de Verenigde Staten. De symboliek kan enigszins verschillen van stam tot stam, maar de inheemse bevolking heeft nog steeds een belangrijke spirituele band met de bizon.

Geschiedenis van de buffel
Historisch gezien is de buffel altijd een onderdeel geweest van inheemse culturele praktijken en religieuze ceremonies. Het dier heeft lang gezorgd voor voedsel, onderdak en wapens voor het overleven van inheemse families en hun traditionele manier van leven. De geschiedenis van de regering van de Verenigde Staten en de buffel is er niet altijd een van behoud geweest, maar door recente inspanningen voor het behoud en veranderingen in de federale wetgeving, is de buffel een beschermd en geëerd dier geworden, waardoor de voorouders van de oude kuddes zullen blijven leven in nationale parken, op openbare grond, op ranches en op inheemse reservaten zodat toekomstige generaties ervan kunnen genieten.

Indianen leven al sinds mensenheugenis samen met de buffel en worden beschouwd als de eerste beschermers van de oude buffelkuddes die over het Noord-Amerikaanse continent zwierven. Vandaag de dag gaan hun inspanningen door en werken stammen aan het behoud van de regionale buffelkuddes. Veel stammen hebben grote buffelreservaten voor het beheer en de exploitatie van zowel commerciële als traditionele kuddes. Montana is een geweldige plek om meer te leren over de geschiedenis en het behoud van de buffel.

Bizon of buffel?
Inheemse Amerikanen gebruiken het woord buffel wanneer ze verwijzen naar de Amerikaanse bizon. Dit is waarschijnlijk omdat in de meeste inheemse talen het woord voor het dier vertaald wordt met stier, hoewel de Europese wetenschappelijke naam voor bizon bovidae is. Verwacht bij bezoeken aan inheemse volkeren het woord buffel te horen in verband met dit indrukwekkende oude zoogdier.

Pishkun
Een pishkun, of buffelsprong, is een natuurlijke klif of steile afdaling die door inheemse volkeren werd gebruikt bij de jacht. Met deze jachtmethode konden de jagers grote aantallen buffels in één keer verzamelen en doden. Bezoek een oude pishkun om meer te leren over het historische en culturele belang van de bizon voor de eerste bewoners van dit continent. Er zijn verschillende bewaard gebleven en beschermde pishkun-sites die open zijn voor het publiek, met rondleidingen en dagelijkse presentaties om de jacht- en verzamelstijlen van de inheemse Amerikanen van Montana uit te leggen.

Waar kun je een pishkun bekijken?
First People’s Buffalo Jump State Park vertelt het verhaal van de mensen, de dieren en het landschap van de buffelcultuur. Deze historische mijl lange zandstenen klif werd honderden jaren gebruikt door Indianen om te helpen bij de jacht. Het stelde hen in staat kuddes bizons in grote aantallen over de klif te drijven en ze te gebruiken voor voedsel, kleding, onderdak en proviand. Nu biedt de sprong een spectaculair uitzicht op het Rocky Mountain Front en de buttes en graslanden die kenmerkend zijn voor de hoogvlakten. Het omvat een bezoekerscentrum met tentoonstellingen over de buffelcultuur en verschillende wandelpaden.

Berichten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Nieuwste cursussen

Nieuwste vacatures

Aankomende events

Mis niets en schrijf je hier in op onze nieuwsbrief!