Inspirerende State Parks in Montana

Als je ooit een aflevering hebt gezien van de serie ‘Yellowstone’ of films zoals ‘The Horse Wisperer’ en ‘Ledgends of the Fall’ hoeven wij jou niet te vertellen dat Montana zoveel meer natuurschoon heeft dan de iconische Glacier- en Yellowstone National Parks. De staat telt maar liefst 56 State Parks die wellicht wat minder bekend zijn, maar niet minder mooi of bijzonder. 

Het grootste verschil tussen een State Park en een National Park is het bestuursorgaan dat toezicht houdt. State Parks worden beheerd door de overheid van de staat en nationale parken door de federale overheid. We kunnen tientallen redenen geven om erop uit te gaan in Montana, maar in plaats daarvan lichten we er graag twee uit. 

First People’s Buffalo Jump State Park

Vroeger waren de Native Americans afhankelijk van de jacht op de bizon, waarvan elk deel werd gebruikt. Enkele voorbeelden zijn de huiden voor kleding en onderdak, haar voor touw en borstels, botten en hoorns voor gereedschappen en wapens en uiteraard het vlees voor voeding. Om een gemeenschap te voeden, kleden en onderdak te bieden, was de jacht dus noodzakelijk.

Een manier waarop de prehistorische jagers slaagde tientallen of zelfs honderden dieren tegelijk te doden, met weinig of geen wapens, was een zogeheten ‘Buffalo Jump’. Met bekwame planning, organisatie en wat geluk verdreven de jagers een kudde bizons van een klif. Een enkele sprong kon een gemeenschap een heel jaar voorzien van voedsel en kleding.

First People’s Buffalo Jump State Park, waarvan wordt aangenomen dat het de grootste Buffalo Jump in Noord-Amerika is, vertelt dit verhaal van de mensen, de dieren en het landschap. De historische kilometerslange zandstenen klif biedt nu een spectaculair uitzicht op de Rocky Mountains en de graslanden die zo kenmerkend zijn voor dit gebied. Ook is er een bezoekerscentrum met tentoonstellingen over de bizoncultuur en zijn er verschillende wandelpaden.

Foto: First People’s Buffalo Jump State Park -Visit Montana

Lewis & Clark Caverns State Park

De Lewis and Clark Expedition was een expeditie onder leiding van kapitein Meriwether Lewis en luitenant William Clark om het in 1803 nieuw verworven westelijke deel van de VS te verkennen en in kaart te brengen. De reis was ook in gang gezet voor wetenschappelijk en economische doeleinden. Onderweg zijn niet alleen duizenden planten, dieren en geografische bevindingen vastgelegd, maar ook contact met de lokale Native Americans. Al met al, een belangrijk stuk uit de Amerikaanse geschiedenis.
 
Tijdens de expeditie kampeerden de groep op 31 juli 1805 op het terrein dat nu bekend staat als het Lewis & Clark Caverns State Park. Bezoekers kunnen vandaag de dag nog steeds op ontdekking en kamperen op deze locatie. In hutten, tipi’s, of een eigen RV – het gehele jaar door.
 
Het park is een walhalla voor hikers, van beginners tot gevorderden. De paden bieden uitzichten op de prachtige Tobacco Root Mountains en meer dan 200 soorten wilde bloemen. Maar het meest bijzondere aan dit park zijn de ondergrondse paden. Deze spectaculaire kalksteengrotten zijn onder begeleiding van een gids te bezoeken. Gedurende twee uur bevind je je in een buitenaardse omgeving met ecologische verschijnselen van een wereld zonder licht. Blijf nieuwsgierig en ga zoals Lewis en Clark op ontdekking!

Foto: Lewis & Clark Caverns State Park – Visit Montana
Map Great American West
Logo Great American West

Berichten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Nieuwste cursussen

Nieuwste vacatures

Aankomende events

Mis niets en schrijf je hier in op onze nieuwsbrief!