Met dank aan Fair Travel
TUI heeft dinsdag 20 december op Curaçao het startschot gegeven voor het plaatsen van laadpalen voor elektrische auto’s op de ABC-eilanden. Het project wordt gefinancierd met een deel van de opbrengst van de verkoop van Fair Travel-reizen.
Sinds de introductie van Fair Travel-reizen in 2021 heeft TUI in Nederland en België een bedrag van 2,3 miljoen euro bijeengebracht. De helft van dat geld gaat naar TUI Care Foundation, terwijl de andere helft wordt besteed aan verduurzaming van mobiliteit, waaronder het plaatsen van laadpalen voor elektrische auto’s op de Aruba, Bonaire en Curaçao. Het startschot hiervoor werd dinsdag gegeven op Curaçao.
Onder de naam Fair Travel lanceerde TUI in 2021 een pakketreis waarmee de reiziger bijdraagt aan ‘een eerlijke vakantie met positieve impact. Met een Fair Travel reis steunen we de lokale bevolking en economie, verblijft de reiziger in een hotel met een eco-label en dragen we bij aan de verduurzaming van mobiliteit’, zegt TUI in een toelichting.
Bijdrage
In elke reissom van een Fair Travel-vakantie zit een bijdrage van 2 euro per persoon ingecalculeerd. TUI verdubbelt die bijdrage. In het vakantieseizoen van winter 2021/22 en zomer 2022 is een fors bedrag bijeengebracht. In de afgelopen winter en zomer boekten 595.043 reizigers een Fair Travel vakantie. Dat leverde een bedrag van 2,3 miljoen euro op (om precies te zijn: 2.380.172 euro).
De opbrengst wordt vooral ingezet ter ondersteuning van lokale bevolking en economie en wordt geïnvesteerd in lokale projecten die mens en natuur ten goede komen, zegt TUI. ‘Met Fair Travel geniet de reiziger van de vakantie, maar draagt tegelijkertijd bij aan welzijn en welvaart op de vakantiebestemmingen.’
De helft van het bedrag gaat naar TUI Care Foundation, naar projecten die de lokale gemeenschap, economie en het dierenwelzijn op vakantiebestemmingen steunen. Er is een grote variëteit aan projecten, van opleidingen tot recycling, bescherming van dieren tot behoud van lokale wijnbouw. De andere helft van het bedrag wordt geïnvesteerd in verduurzaming van mobiliteit, bij voorkeur in heel concrete projecten, die ten goede komen aan bestemmingen en schonere manieren van vervoer.
Vakantievervoer gaat volgens TUI niet alleen over vliegtuigen, maar ook over elektrische transferbussen ter plaatse, treinreizen, autovakanties met een elektrische auto en ook autoverhuur in die categorie.
Laadpalen
Op dit moment zijn er nog nauwelijks elektrische auto’s op de ABC-eilanden, wat grotendeels wordt veroorzaakt door het feit dat er nauwelijks oplaadpunten zijn. Daarom investeren TUI Nederland en TUI België in laadpalen op deze bestemmingen. In samenwerking met het lokale bedrijf Dynaf worden vanaf komend voorjaar 55 laadpalen geplaatst: 30 op Curaçao, 15 op Aruba en 10 op Bonaire.
Ze komen te staan op diverse plaatsen, zowel bij hotels als bij ‘logische’ locaties als een supermarkt en de populaire toeristische hotspots. Ook worden er enkele oplaadpalen met een zogenaamde ‘solar carport’ geplaatst op locaties waar de elektriciteit niet vanzelfsprekend is, zoals bij verder weg gelegen stranden.
Dinsdag werd de eerste TUI laadpaal symbolisch in gebruik genomen op Curaçao door Arjan Kers (general manager TUI Nederland) en Charles Cooper (minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning) en Ruisandro Cijntje (minister van Economische Ontwikkeling).
‘Voor het toerisme van de toekomst is het van belang nu al te investeren in initiatieven die verduurzaming ondersteunen’, zegt Kers. ‘Er lopen ook al projecten op Curaçao samen met TUI Care Foundation zoals de verwerking van plastic afval met Green Phenix. Maar met deze grote investering in het plaatsen van laadpalen willen we direct bijdragen aan groener vervoer. Wij hebben de eerste stap gezet, nu zijn de autoverhuurders en autoverkopers aan zet om te zorgen dat het elektrische wagenpark wordt uitgebreid.’
Berichten