afbeelding van TravEcademy

TravEcademy

1 jaar geleden

We hebben het leukste beroep, maar nu even niet

ZRA Anita Timmerman

Anita Timmerman van The Travel Club vierde middenin crisistijd haar 10-jarig jubileum. Het werd niet het feest dat het had moeten worden, maar toch blijft ze optimistisch. In een interview met TravMagazine vertelt Timmerman over de ups en downs en deelt ze haar kijk op de toekomst: ‘De reiswereld was misschien wel bezig aan het beste jaar ooit.’

‘Rollercoaster’
‘Vooral de eerste weken waren een rollercoaster. Het liedje van Danny Vera zal mij voor altijd aan deze periode blijven herinneren. Verbazing, verbijstering, ongeloof, verdriet: alles passeerde de revue.
Net als iedereen ben ik nog steeds druk met annuleren, omboeken, refunds aanvragen; dat duurt nog wel even. Maar ik kan het nu beter relativeren. Ik doe wat ik kan en probeer mijn klanten zo goed en duidelijk mogelijk te informeren. We hebben het leukste beroep, maar nu even niet. Werk kost me momenteel meer energie dan dat ik ervoor terug krijg, dus ik gun mezelf ook rust. Ik kan genieten van het mooie weer, zit of werk lekker in de tuin, lees een boek, kijk een serie, bak bananenbrood, schilder de schuur en doe dingen waar eerder nooit tijd voor was.

‘Het feestje komt later wel’
Mijn 10-jarig jubileum had ik me toch iets anders voorgesteld. Ik had leuke acties bedacht, met een informatieve klantavond en een winactie. De advertentie was gemaakt, de optie op de zaal was genomen. Maar toen duidelijk werd dat dit weleens heel lang zou kunnen duren, heb ik alles afgezegd. Dit is geen situatie waarin je een feestje wilt vieren, dat komt later wel weer.

‘Dikke plussen’
De reiswereld was misschien wel bezig aan het beste jaar ooit. Ik hoorde uit allerlei hoeken geluiden over dikke ‘plussen’, zowel op de reisbureaus, bij de ZRO’s als bij de touroperators. Niemand had voor mogelijk gehouden wat er nu is gebeurd. Alle dossiers op 0! Dat doet natuurlijk zeer, voor iedereen. En hoe lang gaat het duren?

‘Gaan zij het redden?’
De grootste zorgen heb ik om onze kleinere en middelgrote touroperators, waar ik zo graag mee samenwerk. Gaan zij het redden? Worden ze lang genoeg overeind gehouden door onze regering? Hebben ze een buffer om deze klap op te vangen? Ik zou het zo jammer vinden als ze wegvallen. Zorgen heb ik ook om de enthousiaste jonge mensen die, net als wij vele jaren geleden, gekozen hebben voor het prachtige reisvak en aan het begin staan van de carrière. Tijdelijke contracten zullen niet worden verlengd, banen staan op de tocht. Dat vind ik heel erg. Naar de toekomst kijkend wil ik het lichtje aan het eind van deze tunnel blijven zien. We hebben veel meegemaakt en we zullen ook deze crisis weer te boven komen.’

Lees het interview hier verder. 

Overig
Delen:
Facebook
Twitter
LinkedIn