Estland is een land vol met zijn eigen unieke eigenaardigheden. Dit omvat elk aspect van het leven, van hoe en wat mensen eten, hoe ze communiceren, hun geloofssysteem, en nog veel meer. Neem even de tijd om een aantal dingen te bekijken die de Esten heel normaal vinden, maar die buitenstaanders misschien vreemd, eigenaardig of ronduit raar vinden.
Estland is een relatief klein land met een lage bevolkingsdichtheid en een geheel eigen cultuur die een combinatie is van heidense overtuigingen, Scandinavische idealen, Germaans pragmatisme en een hang naar technologische innovatie. Mensen die het land bezoeken, kunnen echter tegen een paar dingen aanlopen die ze niet verwachten. Hieronder hebben we een aantal feiten over het land op een rijtje gezet die voor Esten volkomen alledaags zijn, maar voor buitenstaanders wonderlijk, vreemd of onbegrijpelijk kunnen zijn.
Laten we beginnen met een paar willekeurige feiten over Estland:
- Esten zijn lang, heel lang zelfs. Vergeleken met de rest van de wereld zijn ze nummer drie, alleen achter de Letten en de Nederlanders
- In kleine steden doen veel mensen de deuren nog steeds niet op slot!
- Op het platteland hebben de mensen geen adres, maar hebben de boerderijen een naam
- Net als in sommige andere Europese landen dragen de Esten geen schoenen in huis
- Ondanks zijn kleine omvang telt het land meer dan 2.000 eilanden
Vreemd & smakelijk
De inwoners van Estland hebben specifieke verwachtingen als het op eten aankomt. De Estse keuken kent dan ook een aantal gerechten die voor buitenstaanders misschien een beetje vreemd overkomen. Zo hebben Esten hun leib (brood) liever zachter dan de meeste andere Europeanen. In feite beschouwen ze een knapperige korst als een teken van slechte kwaliteit, omdat die in de mond krast. Daarnaast is het heel gebruikelijk dat mensen hun eigen paddestoelen en bessen zoeken.
Als ontbijt eten de Esten vaak pap (gemaakt van havermoutvlokken, griesmeel, gerstvlokken of rijstvlokken). Voor Esten heeft pap echter een andere betekenis, die voor veel buitenlanders moeilijk te begrijpen is. Velen beschrijven het als een puree, maar dat is niet helemaal juist.
Esten maken gemarineerde pompoenen die ze gewoonlijk in de kersttijd eten. Het gerecht smaakt heel zoet en zuur tegelijk omdat er kaneel en kruidnagel aan de marinade zijn toegevoegd. En omdat pompoenen zo groot zijn, levert dit vaak 10-15 potten conserven op.
Natuurlijke overtuigingen
In zekere zin kunnen de Esten worden omschreven als boomknuffelaars. En dat is niet zomaar een naam! Sommigen geloven dat als je een boom echt omhelst, je er energie van krijgt. Bovendien wordt gezegd dat het bos vol beschermgeesten zit, die teruggaan op voorchristelijke overtuigingen. Daarom mag je niet schreeuwen of gillen als je in het bos bent, want het is een heilige plaats. Estland is een van de minst religieuze landen ter wereld: de meeste mensen zijn atheïst. Als zodanig nemen de Esten het huwelijk vrij serieus en trouwen ze relatief laat. Esten hebben hun eigen bijgeloof, los van de Slavische cultuur. Ze spugen bijvoorbeeld drie keer over de schouder als een zwarte kat de weg oversteekt of om zich heen loopt. Als twee mensen lopen en er staat een elektriciteitspaal of een vuilnisbak tussen hen in, dan moeten ze elkaar weer groeten, anders brengt dat ongeluk.
Een ander soort communicatie
De Estse taal behoort niet tot de Germaanse, Slavische of Baltische taalgroepen. In feite is het totaal niet verwant aan de meeste andere Europese talen, omdat het deel uitmaakt van de Fins-Oegrische familie met het Fins en het Hongaars. Het Ests zit vol met lange vreemde woorden die gevormd kunnen worden door kleinere woorden op elkaar te stapelen. Vergeleken met andere landen is de Estse communicatiestijl ongecompliceerd en eerlijk tot op het bot (bijna). Natuurlijk communiceren Esten hun punt het liefst met veel logica. Esten zijn soms wat terughoudend om over hun persoonlijke leven te praten, maar tijdens een wandeling of in de sauna zijn ze vaak openhartig.
Berichten