Ad Dakhiliyah - Scenery at Jebel Akhdar, Ad Dakhiliyah © Ministry of Heritage & Tourism Sultanate of Oman

Droomlandschappen met de flair van 1001 Nacht

De bestemming Oman in het zuidoosten van het Arabische schiereiland staat bekend om zijn veelzijdige natuur. De landschappen van het Sultanaat zijn fascinerend met contrasten zoals gouden zandduinen en weelderige groene oases, indrukwekkende ondergrondse grotten en bergtoppen die oppieken tot 3.000 meter, kilometerslange zandstranden en kusten vol ruige kliffen. Op veel plaatsen voelen reizigers zich meegevoerd naar een decor uit 1001 Nacht.

Eindeloze weidsheid in de woestijn

De Rub Al Khali woestijn, wat vertaald “Het Lege Kwartier” betekent, strekt zich uit langs de noordwestelijke grens van Oman als een enorme gordel van zand. Het is een van de meest onherbergzame gebieden op onze planeet. Toch is het afgelegen gebied met zijn tot 300 meter hoge, terracotta gekleurde zandduinen een bezoek waard. Er worden wandelingen georganiseerd voor iedereen die nieuw is in de woestijn en recreatieve wandelaars als voor de meer actieve reiziger die op zoek is naar een meer sportieve en expeditie-achtige uitdaging. Na een kopje thee rond het kampvuur – luisterend naar de verhalen van de bedoeïenen – ronden reizigers hun dag behaaglijk af onder de sterrenhemel met het meest prachtige zicht op de Melkweg. Voor bezoekers die de toeristische route volgen, biedt Bidiya aan de rand van Sharqiya Sands – ongeveer twee uur rijden van Muscat – een verscheidenheid aan woestijnavonturen: van snelle off-road ritten om het zogenaamde “dune bashing” te ervaren tot genieten van een schitterende zonsondergang met een drankje op de top van een duin of een kameelrit bij zonsopgang.

Kleurrijke afwisseling aan de kust

De kustlijn van het Sultanaat beslaat een indrukwekkende 3.165 kilometer en is de thuishaven van een overvloed aan verschillende landschappen. Ook kunnen bezoekers unieke dieren spotten. In het noorden bij de hoofdstad nodigen stranden met kleurrijke kiezels bezoekers uit voor een duik, en snorkelaars zwemmen slechts enkele kilometers uit de kust met walvishaaien. Daarentegen leggen op de ongerepte zandstranden van Ras Al Jinz – gelegen op de oostpunt van Oman – zeeschildpadden hun eieren. In het zuiden, in de Dhofar regio, wisselen ruige kliffen die tijdens het regenseizoen bedekt zijn met weelderig groen zich af met lange zandstranden. De kliffen bieden ideale uitkijkpunten om dolfijnen te zien jagen op scholen sardines vlak voor de kust in zee, terwijl de met palmen omzoomde zandstranden worden bevolkt door kamelen. Aan de grens met Jemen zijn het de tafelbergen die steil in zee aflopen die de reizigers imponeren.

Majestueuze landschappen in de bergen

Kronkelige wegen leiden omhoog in het Hajar hooggebergte over steile paden die een vierwiel aangedreven voertuig vereisen. Hier komen bezoekers de twee beroemdste bergen van het Sultanaat tegen: Jabal Akhdar die met zijn schilderachtige terrastuinen die in de rotsen zijn uitgehouwen ook wel de “Groene Berg” wordt genoemd. En Jabal Shams, die met zijn 3.075 meter hoge top wordt beschouwd als het hoogste punt van het land. Beide bergen worden bedekt door wandelpaden die soms langs indrukwekkende kliffen en rotspartijen voeren en majestueuze uitzichten bieden over diepe kloven; in het geval van Jabal Shams over de grote canyon van Wadi Nakhar. Ook liggen er kleine dorpjes in de bergen verscholen die mooie ontmoetingen met de lokale bevolking beloven. Te midden van het dorre landschap stroomt het bergwater door stenen geultjes naar de tuinen. Granaatappels, te koop bij lokale stammen, zijn een welkome verfrissing op warme dagen. In het voorjaar kunnen reizigers meegenieten van de oogst van de heerlijk geurende Damascener rozen.

Wadi’s – oases te midden van dorre landschappen

Wadi’s zijn rivierbeddingen: in het droge seizoen vormen zij eenzame woestijnvalleien met bizarre rotsformaties. Zodra er fris water aangevoerd wordt, veranderen ze in groene oases met natuurlijke steenbassins en watervallen, omlijst door machtige rotswanden. Door de bijzondere ecologische ligging hebben wadi’s bijzondere flora en fauna en een aangenaam klimaat, dat ook zeer door de plaatselijke bevolking op zoek naar een ontspannen weekend-uitje op waarde geschat wordt. Of het nu in Wadi Shab, Wadi Tiwi of Wadi Bani Khalid is – de valleien vormen een paradijselijk decor voor wandelingen en trektochten, aan het eind waarvan meestal een picknick te midden van de tropische vegetatie of een verfrissende duik in het smaragdgroene water wacht.

Opmerking over de inreisvoorwaarden: sinds 1 maart 2022 hebben reizigers die twee keer zijn gevaccineerd en waarvan de laatste vaccinatie 14 dagen voor aankomst is toegediend, geen bewijs van een negatieve PCR-test meer nodig voor binnenkomst in Oman en ook is er geen quarantaineverplichting meer. Lees er hier meer over. 


Rechts & links: Hajar gebergte. Midden: kamelen op het strand van Salalah. © Ministry of Heritage & Tourism Sultanate of Oman

Berichten

Meest gelezen

Nieuwste cursussen

Nieuwste vacatures

Aankomende events

Mis niets en schrijf je hier in op onze nieuwsbrief!