Afbeelding1

Skijoring in Wyoming

Rodeo is misschien de officiële sport van Wyoming, maar skijoring is de onofficiële wintersport. Het is een uniek western, atletisch en cultureel fenomeen dat twee van Wyoming’s favoriete bezigheden combineert: skiën en paardrijden.

Hoe gaat dat precies? Een team bestaat uit twee deelnemers. De een rijdt het paard zo snel mogelijk terwijl de ander op ski’s staat en zich vasthoudt aan een aangepast waterski-touw terwijl het paard eraan trekt. In meer opwindende, eigentijdse versies van de sport moeten skiërs en ruiters door slalompoorten navigeren en over ‘heuvels’ springen van zo’n 2 meter hoog. Vasthouden voor het leven dus. 

Historici denken dat de nieuwe versies van de sport afkomstig is van de Sami, inheemse mensen uit Noorwegen. De Sami skieden achter rendieren als vervoermiddel op nordic ski’s. Skijoring werd populair als een vorm van recreatie en bereikte uiteindelijk de Scandinavische spelen in de vroege jaren 1900, waarna de populariteit zich over heel Europa verspreidde. Het vond zijn weg naar het Amerikaanse Westen na de Tweede Wereldoorlog toen soldaten het naar huis brachten nadat ze het in Europa hadden zien oefenen. 

Reizigers kunnen de competitieve Skijoring bijwonen op de Sheridan WYO Winter Rodeo, Sundance Winter Festival, Saratoga Skijoring Races, Skijor Wars (Buffalo) of de Pinedale Winter Carnival. De meeste wedstrijden worden in februari gehouden. De exacte data voor 2023 zijn nog niet bekend.

Vluchten
Wil je deze winter al richting Wyoming reizen, is het goed om te weten dat American Airlines een nieuwe seizoensdienst van Miami (MIA) naar Jackson Hole (JAC) heeft aangekondigd. Tussen 15 december en 3 april kan je mee op een van deze vluchten. Er zijn dagelijkse vluchten tussen 15 december tot en met 9 januari en van 16 februari tot 3 april en wekelijks van 10 januari tot en met 15 februari.

Map Great American West

Foto bovenaan: Skijoring at the WYO Winter Rodeo. Bron: Visit Sheridan

Berichten

Meest gelezen

Nieuwste cursussen

Nieuwste vacatures

Aankomende events

Mis niets en schrijf je hier in op onze nieuwsbrief!