zwedenxklm

KLM doet mee aan The Sustainable Flight Challenge

Afgelopen zaterdag 7 mei vertrokken twee bijzondere KLM-vluchten vanaf Schiphol. Op de KL0675 naar Edmonton en KL1713 naar Porto zijn zoveel mogelijk duurzaamheidsinitiatieven toegepast. Deze reguliere lijndienstvluchten zijn onderdeel van The Sustainable Flight Challenge, die is bedacht door KLM-medewerkers en wordt georganiseerd door de alliantie SkyTeam. Er nemen zestien luchtvaartmaatschappijen aan deel. Doel is om te leren van elkaars ervaringen op het gebied van verduurzaming en daarmee de verduurzaming van de luchtvaart te versnellen.

De belangrijkste manieren waarop op dit moment reductie van CO2-uitstoot kunnen worden bereikt, is door vlootvernieuwing en het gebruik van Sustainable Aviation Fuel (SAF). De vluchten van KLM en KLM Cityhopper naar Edmonton en Porto worden vandaag uitgevoerd met de Boeing 787-10 en de Embraer 190, die tot de zuinigste vliegtuigen uit de vloot behoren, en met 39% SAF in de brandstoftanks. Daarnaast zijn er nieuwe gewichtsbesparingen aan boord doorgevoerd, onder andere door World Business Class-passagiers van tevoren hun maaltijden te laten bestellen en door met een AI-model de waterbehoefte te voorspellen, zodat er precies genoeg wordt meegenomen. Passagiers zijn uiteraard door KLM geïnformeerd dat zij op een bijzondere vlucht zitten en krijgen informatie wat zij kunnen doen om duurzamer te vliegen, bijvoorbeeld door deel te nemen aan het compensatieprogramma CO2ZERO en/of door een SAF-bijdrage te doen.

In de cockpit is in samenwerking met de luchtverkeersleidingen de ideale vliegroute uitgestippeld, zonder de omwegen waar vluchten normaliter mee te maken krijgen. Bij de belading is de ligging van het zwaartepunt geoptimaliseerd, wat de aerodynamica helpt en in potentie 1,5 tot 2% brandstof bespaart. De vracht in het ruim staat op lichtere pallets en is afgedekt met lichtere netten. Ook zijn de aanvoerende transportbedrijven bijvoorbeeld gevraagd om elektrisch of op biodiesel te rijden. In totaal zijn er zo’n 50 bestaande en nieuwe initiatieven toegepast op de twee vluchten, waar alle divisies van KLM én partners zoals Edmonton Airport, Schiphol, LVNL en General Electric bij betrokken zijn. Van de nieuwe initiatieven wordt gekeken wat de impact is en of deze op korte termijn kunnen worden geïmplementeerd.

Het idee van The Sustainable Flight Challenge is afkomstig van een groepje enthousiaste KLM-medewerkers. Zij werden geïnspireerd door de historische London-Melbourne race in 1934, die erop was gericht om de wereld te ontsluiten en zo mensen met elkaar te verbinden. De uitdagingen waar de luchtvaart zich vandaag de dag voor ziet gesteld, gaan niet meer over het overbruggen van afstanden, maar over verduurzamen. Vandaar de concrete uitdaging om een reguliere, commerciële lijnvlucht zo duurzaam mogelijk uit te voeren in de vorm van The Sustainable Flight Challenge.

De prestaties van de deelnemende luchtvaartmaatschappijen worden beoordeeld door een externe auditor. Een zeskoppige jury, onder leiding van oud-premier Jan Peter Balkenende, bepaalt in verschillende categorieën (impact, innovatie, schaalbaarheid en samenwerking) welke luchtvaartmaatschappij de beste prestatie heeft geleverd. De uitslag wordt eind juni bekendgemaakt. De kennis die uit The Sustainable Flight Challenge voortkomt, wordt binnen de deelnemende SkyTeam-partners met elkaar gedeeld.

Berichten

Meest gelezen

Nieuwste cursussen

Nieuwste vacatures

Aankomende events

Mis niets en schrijf je hier in op onze nieuwsbrief!