Pow

Powwows & vieringen in South Dakota

Slaande trommels. Soulful gezang. Dansen die betoveren en intrigeren. Deze prachtige elementen van een powwow creëren een gevoel van feest en gemeenschap, dat je in levende lijve moet meemaken om het echt te ervaren.

Wat is een powwow?
Een powwow of ‘wacipi’ (Dakota, Lakota en Nakota voor ‘dans’ en uitgesproken als wa-CHEE-pee) is een traditionele Native American culturele viering en sociaal evenement dat kan duren van een tot enkele dagen. Zoals beoefend in de Plains regio, is de wacipi een tijd waarin Dakota, Lakota of Nakota stamleden en families eerbewijzen en weggeefacties houden. Vrienden ontmoeten elkaar, kamperen, bezoeken en komen weer met elkaar in contact. Tijdens de zomermaanden worden de vieringen meestal buiten gehouden in de schaduw of in een overdekte ruimte waar het publiek en de dansers zitten. Het middengebied of de arena is gereserveerd voor het dansen.

Waar bestaat een powwow uit?
Kleurrijke versieringen, uitgebreide veren en ingewikkeld kralenwerk dragen bij tot de prachtige visuele sfeer van een powwow of wacipi. Opzwepend tromgeroffel en gezang vult de lucht terwijl dansers hun sierlijke voetenwerk uitvoeren. De kledij die een danser draagt wordt ‘regalia’ genoemd en mag niet als kostuum worden beschouwd. De ontwikkeling van de regalia van een danser neemt vaak jaren in beslag en kan geschenken omvatten die een diepe betekenis hebben.

Wat voor soort dansen worden er opgevoerd?
Veel van de hedendaagse powwows bevatten wedstrijden in categorieën zoals traditioneel, fancy, en jingle-dress dansen. De dansen zijn of voor mannen of voor vrouwen, en de competities zijn verdeeld in leeftijdscategorieën. De dansers bewegen met de klok mee, wat staat voor de cirkel van eenheid en de nooit eindigende cyclus van het leven. De zangers bevinden zich meestal in de schadus onder een afdak of overdekte ruimte tussen het publiek en de dansarena. Powwow zangers en drummers spelen een zeer belangrijke rol in de viering door ritme te geven aan de dansers. Ze zingen vele soorten liederen, waaronder die over eer en familie, oorlog en verovering, vreugde, aanmoediging, humor en rouw.

Kan ik deelnemen?
Tijdens bepaalde dansen worden toeschouwers soms uitgenodigd om mee te doen. Het is echter het beste om in de kijkzones te blijven, tenzij je specifiek wordt uitgenodigd. Wanneer je aanwezig bent, denk er dan aan om respectvol te zijn en de juiste bezoekersetiquette te volgen. 

Is er eten beschikbaar?
Verkopers op powwows bieden bezoekers de gelegenheid om voedsel te proeven, zoals Indiaanse taco’s, frituurbrood, en een heerlijke vruchtensaus/jam genaamd ‘wojapi’ (wo-zha-pee).

Welke powwows worden in Zuid-Dakota gehouden
Powwows worden vaak elk jaar op dezelfde tijd gehouden. Echter, het is het beste om vooraf te bellen om data en tijden te controleren. Via deze link vind je een gedeeltelijke lijst met powwows. Voor meer informatie over deze evenementen en andere powwows, bezoek de website van het South Dakota Department of Tribal Relations op SDTribalRelations.com of kijk op de Evenementenpagina.

Berichten

Meest gelezen

Nieuwste cursussen

Nieuwste vacatures

Aankomende events

Mis niets en schrijf je hier in op onze nieuwsbrief!