Schermafbeelding 2022-10-20 105648

Yellowstone’s Architectuur

Yellowstone National Park wordt beschouwd als een juweel van de National Park Service. Dit kan worden toegeschreven aan de overvloedige wilde dieren en de geologische afwijkingen die het landschap sieren. Maar uit de auto stappen om de historische gebouwen te verkennen kan een avontuur in Yellowstone op een bijzondere manier aanvullen. Graag delen we een aantal gastvrije locaties, die het ontdekken waard zijn. 

OLD FAITHFUL INN

Old Faithful Inn, ontworpen door architect Robert Reamer, was een ongekende onderneming tijdens de bouw, die de jaren 1903-04 besloeg. De eigenaar van de Yellowstone Park Company, Harry Child, gaf opdracht voor het ontwerp. Hij hoopte te kunnen concurreren met de luxe hotels in het Oosten. De negenentwintigjarige Reamer overtrof zichzelf. De 7 verdiepingen tellende herberg wordt nog steeds beschouwd als het grootste houten bouwwerk ter wereld. Alleen al voor de onderste verdieping waren tienduizend boomstammen nodig.

Van een afstand is het opvallende massieve dak een kenmerkende trekpleister. De unieke leisteenstijl beslaat de bovenste verdiepingen van het gebouw, met overal dakkapellen. Bij binnenkomst wordt een bezoeker eerst getroffen door de 7 verdiepingen hoge lobby, met balken van lokaal hout en steen die prominent aanwezig zijn in de grote ruimte. Een enorme stenen open haard dient als middelpunt in deze ruimte en biedt de perfecte plek om de prachtige architectonische afwerking te aanschouwen.

De Old Faithful Inn, die in 1987 de status van National Historic Landmark kreeg, wordt beschouwd als de pionier van de rustieke ontwerpbeweging van de National Park Service, die vaak ‘Parkitecture’ wordt genoemd. Reamer’s vermogen om zijn werk te ontwerpen als begeleiding van de natuur bood hem de gelegenheid om zijn esthetische flexibiliteit te tonen. Hij verdiende de titel ‘meester van alle stijlen’.

Foto: Old Faithful Inn main floor lobby;.Jim Peaco;.October 2003

MAMMOTH DESIGNS

In het boek Weaver of Dreams, een uitgebreid boek over de architectonische prestaties van Robert Reamer, beschrijft auteur Ruth Quinn het Executive House van Yellowstone als een “laaggeplaatst huis in Prairiestijl.” Het wordt beschouwd als het enige overgebleven voorbeeld van Prairie Style architectuur in de Rockies. Gebouwd in 1908 in Mammoth Hot Springs, diende het oorspronkelijk als woning voor de familie Child.

Velen beweren dat dit huis werd geïnspireerd door Frank Lloyd Wright’s Robie House, maar over het algemeen is het moeilijk om Reamer’s invloeden te identificeren. De leisteenstijl op het dak van de Old Faithful Inn lijkt een directe afspiegeling van Scandinavië, maar het Executive House en andere bouwwerken in Mammoth lijken daar helemaal niet op, noch op elkaar.

Het complex van door Reamer ontworpen cottages in Mammoth werd gebouwd tussen 1937-38. Sommige portieken zijn voorzien van decoratief rasterwerk, andere van houtsnijwerk dat doet denken aan de Arts and Crafts-beweging. Vergeleken met de grandioze aanwezigheid van het Mammoth Hot Springs Hotel, zijn deze woningen beslist bescheiden. 

Gebouwd in 1883 in de Queen Anne stijl, de Mammoth Hot Springs Hotel kreeg een dramatische facelift tussen 1911-1913. De vierde verdieping werd verwijderd en het dak afgevlakt. Robert Reamer kwam in beeld in 1936, toen het grootste deel van dat nieuwe raamwerk werd afgebroken. Wat hij creëerde is een statig, elegant ontwerp dat de omringende grootsheid van de natuur niet overstemt. In 2019 voltooide de National Park Service een uitgebreide rehabilitatie en renovatie van 30 miljoen dollar aan de historische structuur.

   

LAKE YELLOWSTONE HOTEL

Een van de oudste hotels van Yellowstone, Lake Yellowstone Hotel, werd gebouwd in 1891. Robert Reamer goochelde opnieuw hoge ogen toen hij in 1903 een verbouwing leidde. De indrukwekkende zuilen die hij toevoegde geven de esthetiek van de Colonial Revival goed weer. De gele kleur valt op tegen het levendige blauw van de hemel in Wyoming.

Tijdens zomeravonden worden gasten meegenomen in een kalme, kunstzinnige sfeer als een strijkkwartet in de lobby speelt. Dit is een luxe ervaring, mede dankzij een renovatie van 28,5 miljoen dollar in 2014. Toch blijft de uitstraling van de parkgeschiedenis consistent. Er zijn geen televisies of radio’s in de kamers. De gouden eeuw van parktouren lijkt te zijn belichaamd in dit gebouw, dat in 2015 werd aangewezen als National Historic Landmark.

Yellowstone Museum Experience
Van 1929 tot 1932 ontwierp architect Herbert Maier vier musea in Yellowstone, in overeenstemming met Parkitecture. Deze stonden bij Fishing Bridge, Norris Geyser, Madison Junction en Old Faithful. Het museum in Old Faithful werd in 1971 afgebroken, maar de overgebleven gebouwen werden in 1987 aangewezen als National Historic Landmarks.

Elk van deze gebouwen onderscheidt zich door zijn rustieke presentatie. Maier, die nog verder ging dan Robert Reamer om ervoor te zorgen dat de gebouwen meer een aanvulling op de natuur waren dan een middelpunt, gebruikte lokale materialen die grotendeels in hun natuurlijke staat werden gelaten. Houtblokken worden in deze esthetiek niet gezoet, en stenen paden en trappen vormen een onregelmatig loopoppervlak.

Maier was zeer toegewijd aan zijn visie en beschouwde de gebouwen van de National Park Service naar verluidt als een ‘noodzakelijk kwaad’. Met de musea in Yellowstone krijgt de natuur haar verdiende loon door de keuze van ruwe rotsblokken en boomstammen, die ons eraan herinneren waarom we in de schoonheid van het buitenleven moeten vertoeven.

Een blijvende erfenis
De stijl die Parkarchitectuur heet, werd ontwikkeld door Robert Reamer en vond zijn weg naar verschillende nationale parken in de Verenigde Staten. Tegenwoordig wordt deze architectuurstijl vaak aangeduid als Biophilic design, en wordt ernaar gestreefd de gebruikers van de ruimte dichter bij de natuur te brengen zonder het landschap aan te tasten. Wat begin 1900 in Yellowstone werd bereikt, leeft nog steeds voort. Deze ontwerpbenadering is een lust voor het oog, maar bovenal respectvol voor de omgeving. Ontdek deze historische architectuur zelf met een verblijf in Yellowstone National Park.

Dit artikel is namens Travel Wyoming geschreven door Jenn Rein, New Thought Digital Agency.

Berichten

Meest gelezen

Nieuwste cursussen

Nieuwste vacatures

Aankomende events

Mis niets en schrijf je hier in op onze nieuwsbrief!