ola_ericson-the_royal_palace-722

Zonnig Zweden

Wie Zweden bezoekt weet het: het kan heel zonnig zijn in Zweden. Zweden heeft vaak betere en stabielere zomers dan Nederland, met meer zonuren en minder neerslag. Het land profiteert namelijk van de bergketen tussen Noorwegen en Zweden die veel neerslag en depressies tegenhoudt.

Voor degene die goed hebben opgelet bij Aardrijkskunde; Zweden bevindt zich aan de lijzijde van de bergen. Deze bergen zorgen in de zomermaanden voor een föhneffect, waardoor het zelfs in het noorden van Zweden tropisch warm kan worden. 

Toch lijkt het bijna onmogelijk om deze diep ingeslepen, vooroordelen over Zweden uit de hoofden van Nederlanders te krijgen. Zweden is het noorden van Europa dus minder zon. Nou niet dus. In Zweden is het vaak warmer dan in Nederland. In Zweden is het vaak minder bewolkt dan in Nederland. De zon schijnt in Zweden zelfs in de winter. Zweden heeft gemiddeld meer zonuren dan Nederland, al zijn de zomers wel wat korter dan in Nederland en de winters wat langer.

Even de proef op de som: we vergelijken het aantal jaarlijkse zonuren tussen Amsterdam en Stockholm:

  • Amsterdam heeft gemiddeld 1662 zonuren per jaar
  • Stockholm heeft gemiddeld 1821 zonuren per jaar

Deze gegevens komen van de internationale vergelijkingssite currentresuls.com. Ook op diverse andere sites zijn dit soort gegevens beschikbaar.

De Zweedse zomers zijn ook langer dan de Nederlandse zomers omdat de zon later ondergaat. Daarentegen is er in de winter ook een periode dat de zon helemaal niet opkomt. Maar ondanks deze twee, bijzondere natuurfenomenen blijft het een feit dat Zweden meer zonuren heeft dan Nederland. Dus zonaanbidders, welkom in Zweden! 

Foto: Ola Ericson/imagebank.sweden.se

Berichten

Meest gelezen

Nieuwste cursussen

Nieuwste vacatures

Aankomende events

Mis niets en schrijf je hier in op onze nieuwsbrief!