4413-4a2cfe1f66ec986653a4396258e23a40

10x unieke accommodaties in Zuid-Zweden

Het zuiden van Zweden biedt een flink aantal verrassende accommodaties deze zomer. Het grootste aandeel Nederlanders verblijft in Zweden met name op campings of in vakantiehuisjes, maar de vraag – en daarmee ook het aanbod – verschuift ook richting bijzondere overnachtingen. De regio’s Skåne, Halland, Småland en Blekinge vormen een aantrekkelijke vakantiebestemming voor veel Nederlanders in de zomer dankzij de nabijheid en bereikbaarheid (via ferry of brug). Naast de zuidelijke ligging blijft bovenal de Zweedse natuur een ongekende aantrekkingskracht houden op Nederlandse vakantiegangers.

1. Overnachten op een vuurtoreneiland
De vuurtoren van Garpen zie je al vanaf veraf liggen. Vanuit Bergkvara aan de oostkust in Småland vaar je per boot in 15 minuten naar Garpen. In de voormalige vuurtorenwachtershuizen hebben de verschillende kamers van de hier gevestigde B&B allemaal gegarandeerd zeezicht. Bij de vuurtoren van Garpen kun je heerlijk eten en drinken in het bijbehorende restaurant. De meeste bezoekers komen genieten van het eindeloze uitzicht over de Kalmarsund, de fototentoonstelling bezoeken in de vuurtoren of een duik nemen vanaf de pier. De B&B is van mei tot en met september geopend. 

2. De spiegeldroom van SynVillan Eriksberg Hotel & Safaripark
De spectaculaire accommodatie SynVillan ligt in het Eriksberg safaripark in Blekinge en biedt een fantastisch uitzicht op Mahraviken. Dichter bij de natuur en wildlife in het park kom je niet, want door de glazen vloer kun je de dieren bekijken wanneer ze onder je worden gevoerd. SynVillan is ontworpen door een van de meest gerenommeerde architecten van Zweden, Thomas Sandell, die vakmanschap en hightech liet samenkomen in de materiaalkeuze – roestvrij staal, glas en riet. En aangezien het bouwwerk op 3 meter hoogte rust, geven spiegelglanzende pilaren je het gevoel dat je zweeft.

    

3. Schuilen in de POD Arknat
Van een hele andere orde is de POD van het architectuurproject Arknat in Skåne. Verwacht hier geen klaarstaand bed of gastvrije ontvangst. Op deze plek ben je op jezelf aangewezen en een met de natuur. POD is een schuilplaats voor de wind en biedt bescherming aan voorbijgangers en wandelaars in de ruige Zweedse natuur. In de POD blijft het onder alle weersomstandigheden aangenaam. Deze plek in de bossen van Skåne is ontworpen door architectuurstudenten binnen het architectuur- en natuurproject Arknat. De constructie omvat een cirkelvormige structuur in de vorm van een beukennoot en is gemaakt van gelamineerde balken met cederhouten dakspanten.

4. Nieuw: een bossuite in het TRAKT Forest Hotel
De bossuites van het TRAKT Forest Hotel doen wat ze beloven: hier slaap je tussen de bomen, beschermd tegen het lawaai van de buitenwereld, diep in de bossen van Småland. Vanuit de grote glazen ramen heb je vrij uitzicht op het omringende bos dat in ieder seizoen anders en mooi is. De Zweedse architect Gert Wingård, die de bossuites heeft ontworpen, noemt ze ‘drijvende kamers’. De bossuites zijn vervaardigd met natuurlijke materialen en het ontwerp gaat naadloos over in bos en lucht. Scandinavische eenvoud wordt gecombineerd met luxe comfort. Het hotel opent in juli 2022.

5. Slapen in een kasteeldorp
In Halland vind je het kasteel Tjolöholm en het bijhorende voormalige arbeidersdorp. Je overnacht hier in een van de vele dorpshuizen die allemaal gerenoveerd en deels verbouwd zijn tot gastenverblijven. Met uitzicht op het kasteel – dat gebouwd is tussen 1898 en 1904 – verblijf je hier in een historische setting. Alle huizen voldoen aan de standaard van deze tijd, maar beschikken nog zoveel mogelijk over een traditionele inrichting. De slaapkamers hebben een hemelbed, een typische Zweedse betegelde open haard, een grote eethoek met keuken en decoratieve houtkachel.

6. Overnachten in de toren op het eiland Aspö 
Als je de indrukwekkende archipel van Karlskrona optimaal wil bekijken, kan verblijven op het eiland Aspö in de toren Aspö Lotstorn. Vanuit de vijf hotelkamers in de toren kijk je alle kanten op en vanaf het Lookout punt (in de bovenste kamer) kijk je zelfs 360 graden in het rond. Naast de luxe hotelkamers is er ook voor een kleinere portemonnee een leuke mogelijkheid. Naast de toren kun je overnachten in de drie hutten op jeugdherbergniveau. Vergeet niet om de rest van het eiland te verkennen: Aspö is een prachtig eiland, niet alleen vanaf grote hoogte.

7. Slapen in een kasteel
Als je van lekker eten en van luxe houdt, dan kan kasteel Bäckaskog in Skåne op de lijst. In deze regio vind je naast Bäckasog meer dan 150 andere kastelen en landhuizen. Bäckaskog is oorspronkelijk een klooster uit de 11e eeuwe dat door de Zweedse koning Karl XV elke zomer van 1845 tot zijn dood als zomerverblijf gebruikt werd. Er gaan verhalen dat het kasteel nog altijd bewoond wordt door spoken. Daar kun je zelf op zoek naar gaan tijdens de speciale spooksafari (inclusief diner) door het kasteel. Met of zonder de aanwezigheid van spoken: je kunt hier heerlijk dineren en overnachten.

8. Gullis shelter 
Gullis Shelter is een uniek plekje om te slapen met het comfort van een mooi hotel… behalve elektriciteit en stromend water. Je slaapt hier wederom in een van de vele shelters die Zweden rijk is. Maar wel een goed ingerichte variant. Hier kook je je eten boven een open vuur, geniet je van de sterrenhemel door grote glaspartijen, maar lig je wel in een zeer comfortabel tweepersoonsbed. Gullis Shelter ligt midden in het bos, maar ook dicht bij de kust en de meren, typerend voor de regio Halland. 

9. Avontuur op grote hoogte bij Little Rock Lake
Je kunt nu overnachten in de grootste zipline-faciliteit van Europa, Little Rock Lake. Op het wildernisdek in het Basecamp – met een wijds uitzicht over de Smålandse bossen – staan ​diverse houten hutten. Deze zijn ook geschikt voor grotere groepen: je kunt hier twee aaneengesloten hutten huren, ieder geschikt voor 12 personen. Stap in het bubbelbad of de sauna, waar je geniet van de volledige stilte en heldere sterrenhemel. Overdag is het tijd voor actie. Little Rock Lake is Europa’s langste zipline met meer dan 4,5 km zipline midden in het bos. 

10. Scandinavisch design bij TypeO Loft
Alles wat je ziet om je heen bij TypeO Loft is te koop. Toch bevind je je niet in een traditionele winkel of showroom. Deze design retreat in Skåne bevindt zich op de tweede verdieping van een oude boerderij uit 1840. Via een opvallende glazen gevel kijk je prachtig uit over het omringende landschap. TypeO Loft is ontworpen als een plek voor rust en bezinning: een tijdloos verblijf dat zowel schoonheid als eenvoud laat zien.

Foto boven: Garpens Fyr, Jimmy Wik

Berichten

Meest gelezen

Nieuwste cursussen

Nieuwste vacatures

Aankomende events

Mis niets en schrijf je hier in op onze nieuwsbrief!