estonia-dugout-sulp

Estse traditionele sloep toegevoegd door UNESCO

De traditionele Estse korjaal (bekend als haabjas) is toegevoegd aan de UNESCO-lijst van cultureel erfgoed. Deze zogenaamde ‘boomstamboten’ zijn bijzonder nuttig tijdens het vijfde seizoen van Estland, wanneer de laaggelegen gebieden worden overstroomd door hoog water. 

Tijdens Estlands befaamde vijfde seizoen overstroomt het laaggelegen land en stijgt het water, waardoor boten in het Soomaa-gebied een zeer nuttig vervoermiddel worden. Om dit op te vangen, gebruikten de mensen van oudsher de haabjas, het lokale woord voor ‘sloep’ of ‘boomstamkano’. In feite worden dit soort boten in het Soomaa Nationaal Park nog regelmatig gebruikt tijdens de jaarlijkse overstromingen.

Hoewel boomstamkano’s al millennia over de hele wereld worden gebruikt, maakt de Soomaa-boomstamkano wegens zijn specifieke traditionele constructie deel uit van de inheemse cultuur van Estland en van de Finoegrische cultuur in het algemeen. Omdat de overstromingen in de Soomaa-regio zo constant zijn, zijn deze bouwtechnieken nooit in onbruik geraakt. Vanaf december 2021 is de Soomaa-langboot officieel toegevoegd aan de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed.

De Soomaa-longboats maken deel uit van het dagelijks leven van ondernemer Aivar Ruukel, die alles weet over de bouw en het gebruik ervan. Hij organiseert al jaren kanotochten in Soomaa tijdens het vijfde seizoen en heeft geholpen de Soomaa-regio op de kaart te zetten als een unieke bestemming. Hij heeft hard gewerkt aan het behoud van de traditionele boomstamboten van de regio. Deze boten, die van oudsher in het gebied worden gebruikt tijdens het jaarlijkse hoogtij dat met het vijfde seizoen gepaard gaat, worden tegenwoordig langzaamaan meer gebruikt.

Berichten

Meest gelezen

Nieuwste cursussen

Nieuwste vacatures

Aankomende events

Mis niets en schrijf je hier in op onze nieuwsbrief!