Schermafbeelding 2022-03-05 155611

Europa-Park geschikt voor shortbreak of als tussenstop

Bij Europa-Park, het attractiepark en hotelresort in het zuiden van Duitsland, hebben ze tijdens de coronacrisis niet stilgezeten. De ontwikkeling van nieuwe initiatieven is gewoon doorgegaan. ‘Dat we voor de zevende keer zijn uitgeroepen tot beste attractiepark van de wereld is de kers op de taart’, zegt Henk Groenen, verantwoordelijk voor de marketing, communicatie en sales van Europa-Park in de Benelux.

Europa-Park heeft de coronacrisis goed doorstaan, zegt Groenen. In 2021 passeerden 3,5 miljoen bezoekers de poorten. Dat is minder dan de 5,7 miljoen uit het recordjaar 2019, maar nog steeds een behoorlijk aantal. ‘We hadden te maken met twee facetten: de onzekerheid en de begrenzing van het aantal toegestane bezoekers per dag’, zegt Groenen.
Op de vraag of corona blijvend iets heeft veranderd, zegt hij: ‘Het online boeken van tickets is in een versnelling gekomen, met daarnaast het reserveren voor een bepaalde datum. Dat was voor veel parken nieuw. Misschien is dat wel iets blijvend geworden.’ Daarnaast heeft Europa-Park modules en apps ontwikkeld voor zaken als het virtueel wachten voor attracties en inchecken. Er kwam zelfs een app waarmee bezoekers voorrang bij attracties konden winnen als ze eerder op de dag goed afstand van anderen hadden gehouden.

De kers op de taart was het feit dat Europa-Park in september 2021 voor de zevende achtereenvolgende keer werd uitgeroepen tot ‘beste attractiepark ter wereld’. De titel, de Oscar in de wereld van attractieparken, wordt jaarlijks toegekend door het vakblad ‘Amusement Today’. De jury bestaat uit vakjournalisten en experts en fans die elk jaar veel parken bezoeken.
Opmerkelijk is dat het in 2019 geopende waterpark van Europa-Park, Rulantica, met een derde plaats werd beloond in de categorie ‘beste waterpark ter wereld’.

De opening van Rulantica is een strategische stap geweest, in de branche wordt zo’n aanbod een ‘second gate’ wordt genoemd. Groenen legt uit: ‘Je kunt een bestaand park uitbreiden, maar daar wordt de verblijfsduur niet langer van. In de VS hebben veel parken daarnaast ook een waterpark. Het blijkt dat deze de totale verblijfsduur verlengen. En je hebt meteen een extra reden om ons te bezoeken.’

Toekomst
‘Het businessmodel van de familie Mack, eigenaar van Europa-Park, klopt. Er wordt veel geïnvesteerd in de toekomst’, zegt Groenen. Nadat bij een brand in 2018 delen van het Hollandse- en het complete Scandinavische themagebied werden getroffen, investeerde de familie Mack miljoenen in de herbouw. Groenen noemt het typisch voor de familie Mack dat meteen in extra’s werd geïnvesteerd. Zo werd behalve de herbouwde attractie Piraten van Batavia nog een extra ‘darkride’ geopend: Snorri Touren. Ook een attractie waarbij bezoekers indoor langs diverse scenes worden vervoerd.

Groenen noemt Europa-Park een generatie-bestendige bestemming. ´Je kunt er met de hele familie naartoe en iedereen vindt hier wat leuks. We hebben 13 achtbanen, maar je kunt ook de themagebieden bekijken, lekker eten, de shows bekijken, te veel om op te noemen. Europa-Park is meer dan een attractiepark. Het is een echte short-break bestemming, waar je zeker meerdere dagen moet blijven om alles te kunnen beleven.’ Nog een tip van Groenen: wanneer je per auto onderweg bent naar je vakantiebestemming in het zuiden van Europa, ga dan naar Europa-Park als tussenstop. ‘Een beter begin van je vakantie is er niet.’

Foto: Henk Groenen en Ed Euromaus, de mascotte van Europa-Park. (Foto Europa-Park).

Lees het complete artikel over Europa-Park, met alle achtergronden, in de recent verschenen TravMagazine #7.

Berichten

Meest gelezen

Nieuwste cursussen

Nieuwste vacatures

Aankomende events

Mis niets en schrijf je hier in op onze nieuwsbrief!