Santa Lucia, het feest van het licht

Lucia – drager van licht, hymnen en Zweedse lekkernijen

De Lucia-traditie is net zo belangrijk voor de Zweedse cultuur als Midzomer en Kerstmis. Deze 400 jaar oude traditie is immens sfeervol en brengt elk jaar op 13 december vreugde en licht. De traditie verspreidt zich inmiddels over de hele wereld.

Op 13 december wordt de 400 jaar oude traditie van St. Lucia, de ‘koningin van het licht’, gevierd met kerkconcerten en optochten. Op de dag van St. Lucia loopt een jong meisje verkleed als Lucia voorop in een optocht van licht. Alle meisjes in de Lucia-optocht zijn gekleed in wijde witte gewaden. In hun hand houden ze een kaars en op hun hoofd dragen ze een kroon van kaarsen. Deze melodieuze “Luciatåg” -processies – geleid door Lucia zelf – zijn overal in Zweden te zien: op nationale tv en in kleuterscholen, scholen, verzorgingstehuizen, kerken en kantoren in het hele land. Ze naderen onder zacht gezang van het koor. Lucia brengt licht in de duisternis. Wees getuige van deze sprookjesachtige traditie, geniet van de bijbehorende muziek en eet een traditioneel saffraanbroodje dat uitgedeeld wordt door een van de als speculaasmannetjes, elfjes en sterrenjongens verklede kinderen.

De dag van Lucia – ook wel Saint Lucy’s Day genoemd in het Engels – gaat terug tot de 4e eeuw. Van origine is het een christelijke feestdag, waarbij de martelaar Lucia van Syracuse herdacht wordt. Zij bracht volgens de legende voedsel naar christenen die zich verstopten in Romeinse catacomben en ze verlichtte haar weg met een krans van kaarslicht op haar hoofd.

De dag 13 december was de kortste dag van de historische Juliaanse kalender en volgens de Zweedse folklore was de lange nacht gevaarlijk, met duistere geesten. Wakker blijven was van het grootste belang, en eten hielp daarbij. En daarom is tot op de dag van vandaag lekker eten een belangrijke toevoeging aan de viering van Lucia. Lucia maakte haar eerste geregistreerde opwachting in een Zweeds landhuis in 1764, maar de gewoonte vestigde zich pas echt in de Zweedse cultuur rond 1900.

Lees er hier meer over. 

Foto: Cecilia Larsson Lantz/Imagebank.sweden.se

Berichten

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Nieuwste cursussen

Nieuwste vacatures

Aankomende events

Mis niets en schrijf je hier in op onze nieuwsbrief!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.