david_schreiner-northen_lights-8539

De perfecte tijd om het Noorderlicht te aanschouwen

Van eind september tot begin april kun je in Noord-Zweden het Noorderlicht aanschouwen. De kans om deze intense lichtshows te zien, is tegenwoordig groter dan vroeger. “We zitten in een zonnecyclus die naar verwachting in juli 2025 zijn hoogtepunt bereikt”, aldus Zweedse experts. Dit betekent ook dat de ‘Aurora Boreali’ waarschijnlijk steeds verder naar het zuiden te zien zal zijn.

Abisko National Park, in Zweeds Lapland, biedt een van de beste omstandigheden ter wereld voor het spotten van het Noorderlicht. Door het unieke micro klimaat van dit gebied blijft de hemel vaak helder en is er nauwelijks sprake van lichtvervuiling. Hier bevindt zich ook het Aurora Sky Station op de top van de berg Njullá.

Al in 2015 noemde Lonely Planet Abisko de meest bijzondere Noorderlicht ervaring ter wereld. Daarmee kreeg Abisko de erkenning waar het al jaren op hoopte. Op een willekeurige dag, tussen november en april, kun je met de stoeltjeslift naar de top van de berg Njullá om deze ongelooflijke lichtshow te bekijken – en hopelijk ook te fotograferen. Want daar zo noordelijk en dichtbij de Pool is de kans groot dat je een groen, geel, blauw of rood licht ziet in de vorm van draperieën, bochten of stralen. Een dansende lichtshow langs de hemel. Het zijn deeltjes van de zon die in de atmosfeer in botsing komen met de buitenste delen van de magnetische velden van de aarde. Daarbij wordt kinetische energie omgezet in zichtbaar licht. Niet alleen mooi maar ook van levensbelang want zonder dit magnetische schild is de kans groot dat ons geëlektrificeerde leven op aarde het zwaar te verduren zou krijgen.

Foto: David Schreiner/Folio/imagebank.sweden.se

Berichten

Meest gelezen

Nieuwste cursussen

Nieuwste vacatures

Aankomende events

Mis niets en schrijf je hier in op onze nieuwsbrief!