Zuid-Zweden ontwikkelt zich steeds meer als de culinaire bestemming van Zweden. Met een focus op lokale ingrediĆ«nten die direct uit de natuur komen, duurzaam koken en Scandinavische smaken, zetten de chef-koks in het zuidelijk deel van Zweden zich steeds verder op de culinaire kaart. Hier draait het om authentieke foodie-belevenissen en back-to-nature gerechten, maar ook high-end dineren en Zweedse wijnen. Zeker in het najaar is Zuid-Zweden de ideale bestemming voor een rondreis langs de diversiteit van de Scandinavische keuken. Dit is het jaargetijde van de rivierkreeft en de verse herfstproducten uit de natuur. Een rondreis met de beste culinaire stops door de regio’s SkĆ„ne, Halland, SmĆ„land en Blekinge op een rij.
Proef de Zweedse wijn bij HƤllƄkra VingƄrd
De reis start in de zuidelijke regio SkƄne. De HƤllƄkra-wijngaard is hier al vijf generaties een pionier in de Zweedse wijnbouw. De bodem en het klimaat geven de wijnen van de wijngaard van familie Hansson het kenmerkende Scandinavische karakter in kleur, geur en smaak. De rode wijnen zijn een mix van Rondo Regent- en Leon Millot-druiven, terwijl de witte wijnen gemaakt worden van de Solaris druif. Het bijbehorende restaurant is een ideale lunchplek met smakelijke gerechten van lokaal geproduceerde ingrediƫnten die perfect passen bij de wijnen uit de wijngaard.
De kaasmakers van Soldattorpets Mejeri
De prijswinnende kazen van Soldattorps Mejeri hebben de smaak van SkƄne. De kleinschalige kaasproducent werkt dan ook uitsluitend met melk afkomstig van de nabijgelegen boerderij, waar de koeien de hele dag in de groene weides van SkƄne grazen. Het resultaat is een ambachtelijk karakter en unieke smaak.
Fika bij Vismarlƶvs Bagarstuga
Een culinair rondje Zweden is niet compleet zonder fika, de traditionele Zweedse koffiepauze mĆ©t wat lekkers erbij. In 2010 opende Carina Levin haar bakkerij en cafĆ©, de ideale plek voor een fika-break. Bij Vismarlƶvs Bagarstuga geniet je van lokale specialiteiten als spettekaka, zuurdesembrood uit de steenoven en verschillende ābullesā (zoetje broodjes). In het winkeltje kun je ook terecht voor huisgemaakte marmelades, fruitsiropen, honing en mosterd.
Foto’s: HƤllĆ„kra VingĆ„rd in SkĆ„ne en Tiraholsm Fisk in Halland
Door naar Halland: Ćstad wijngaard
Vanuit SkĆ„ne rijd je door naar het noordelijke gelegen Halland. Maak een stop bij Ćstad VingĆ„rd, een van de grootste wijngaarden van Zweden, met biologische teelt en eigen productie van wijnen met biologisch keurmerk. Je vindt hier ook twee restaurants, waarvan Restaurant ĆNG een Michelin-ster heeft. Blijf slapen in het nabijgelegen hotel en kom tot rust in de Sinnenas Spa.
Schapenboerderij Ćstrƶƶ fĆ„rfarm
Naast de wijngaard van Ćstad ligt de schapenboerderij Ćstrƶƶ met boerderijwinkel en cafĆ©. In de maanden september tot november kun je hier terecht voor vers lamsvlees afkomstig van de biologische gecertificeerde boerderij. De 18e-eeuwse kelder is unieke plek voor een kop koffie en fika-lekkernijen. In de zomermaanden kun je een picknickmand vullen in het cafĆ© en in de grote tuin een plekje zoeken.
Vangst van de dag bij Tiraholms Fisk
Schuif voor het diner aan bij Tiraholms Fisk, gerund door familie Ekwall. Aan de oevers van het meer Bolmen ligt deze unieke viskwekerij met bijbehorend restaurant en hotel. De vis wordt hier op traditionele wijze bereid: gekookt, gepekeld of gerookt. Vanuit het restaurant heb je een fantastisch uitzicht over het meer en de bosrijke omgeving. Ben je op doorreis, dan neem je een vers visje mee uit de nabijgelegen winkel.
Culinaire hoofdstad VƤxjƶ
Vanuit Tiraholm rijd je naar de culinaire hoofdstad van SmĆ„land: VƤxjƶ. Maak onderweg een stop in Ljungby bij Kastebergs GĆ„rd, een familiebedrijf met boerderij, winkel en klein cafĆ©. De stad VƤxjƶ is een must voor fijnproevers met Restaurant PM & VƤnner aan de absolute top. Het fine dining restaurant (goed voor een Michelin ster) serveert een moderne interpretatie van de regionale keuken van SmĆ„land. Kenmerken: eclectische gastronomie en lokale smaakbommetjes, maar bovenal gezellig en sfeervol. Als je toch in VƤxjƶ bent, breng dan een bezoek aan de āEcobackenā, waar diverse groenten worden verbouwd midden in de stad. De groenten worden gebruikt in de lokale restaurants en verkocht op de markt in het centrum van de stad.
Foto: Ecobacken in VƤxjƶ/Alexander Hall
Rivierkreeften vangen bij Wallby SƤteri
Terwijl de zomer langzaam overgaat in de herfst, breekt in Zweden het rivierkreeftenseizoen aan. Bij Wallby SƤteri in SmĆ„land kun je deze traditie uitgebreid meevieren en -proeven. De versgevangen kreeftjes worden tijdens de KrƤftskiva (kreeftenfeest) gegeten met knƤckebrƶd, bier en schnaps. Bezoekers kunnen hier overnachten in de traditionele rode huisjes en in de vroege ochtenduren getuige zijn van de kreeftenvangst. Je kunt meevaren met de vissersboten op het meer of langs de oevers lopen waar netten uitgezet zijn. De vangst van de dag wordt gekookt en bij het diner ās avonds geserveerd.
Eten en wandelen op Ćland
De foodwandelingen op het eiland Ćland zijn een culinaire belevenis voor lichaam en geest. Deelnemers wandelen met een ervaren gids over het eiland, waar onderweg gestopt wordt om te genieten van lokale lekkernijen. Je peuzelt de typische regionale gerechten op in de buitenlucht, terwijl je uitleg krijgt over de eetcultuur en natuur van het eiland. De wandelingen voeren deels langs de zee en door de bossen in het binnenland. De foodwandelingen worden ook in de stad Kalmar aangeboden, op het vasteland van SmĆ„land.
Een stukje Aziƫ in Blekinge
Vanuit Ćland gaat de foodroute door naar de zuidelijke regio Blekinge. In Karlskrona brengt de chefkok van Kai Krog twee werelden samen: de Japanse en Scandinavische keuken. De in Tokio opgeleide chef Robert en zijn team creĆ«ren originele gerechten met een Japanse twist waarin Scandinavische ingrediĆ«nten van de hoogste kwaliteit de hoofdrol spelen. Ook de kookmethodes van beide culturen worden toegepast.
Foto: Restaurant Visenten, Eriksberg/Visit Blekinge
Op safari in Blekinge
De route eindigt bij Eriksberg Hotel & Safarikpark, waar een tafeltje in restaurant Visenten de ultieme afsluiter is van een foodiereis door Zuid-Zweden. De White Guide betitelde het restaurant als een āexclusieve ervaring met het beste dat Blekinge te bieden heeftā. Vanuit het panoramarestaurant kijk je uit over de savanne en het wildlife van het safaripark. Er wordt hier gekookt met gezonde combinaties van lokale ingrediĆ«nten direct uit de omgeving. Na afloop kun je blijven slapen in het bijbehorende hotel.
Foto bovenaan: Wallby SƤteri
Berichten